Pavel Haas Quartet
8 april 2019 20.00 <-
DAKB-huis utrecht balijelaan 95


Pavel Haas Quartet

De aardbol rond wordt het Pavel Haas Quartet geroemd om de rijkdom van zijn timbre, aanstekelijke hartstocht en intuïtief samenspel. Nu al heeft het Pavel Haas Quartet de naam “ ‘s werelds meest opwindend strijkkwartet” te zijn (Gramophone). Met hun optredens in de meest prestigieuze concertzalen en vanwege de talrijke prijzen voor opnames, waaronder vijf Gramophones, heeft het kwartet bewezen tot de meest toonaangevende kamermuziek-
ensembles van dit moment te behoren.

In het seizoen 2018/19 geeft het kwartet drie concerten in de Rudolfinum Hall in Praag als artist-in-residence van de Czech Philharmonic Chamber Music Society. Verder spelen zij op het Edinburgh International Festival, de Schubertiade en op het East Neuk Festival. Daarnaast in zalen als Wigmore Hall, Théâtre de la Ville van Parijs, Bozar, de Herkulessal van München, De Doelen, Theatro della Pergola van Florence, de Philharmonie van Essen en in de Oslo Quartet Series. Bovendien maken zij een uitgebreide tour door Amerika en Canada.

Palmares Pavel Haas Quartet

2018/2017: Vijfde Gramophone voor Dvořáks Piano Quintet No. 2 en strijkkwintet No. 3 met pianist Boris Giltburg en voormalig kwartetlid altist Pavel Nikl in 2017. Album of the Month van Diapason d‘Or.
2015/2014: BBC Music Magazine Award en Gramophone Chamber Music Award voor de opname van Smetana‘s strijkkwartetten Nos 1 & 2 en dezelfde prijs in 2014 voor de opname van Schuberts strijkkwartet “Der Tod und das Mädchen” en zijn strijkkwintet met cellist Danjulo Ishizaka.
2011: Gramophone Chamber Music Award en de meest begeerde prijs Recording of the Year 2011 voor de opname van Dvořáks strijkkwartet No. 12 en zijn zo geheten Amerikaans strijkkwartet No. 13
2010: Diapason d‘Or de L‘Année voor de opname van Prokofievs strijkkwartetten Nos 1 & 2.
2007: Gramophone Chamber Music Award voor de CD met Janáčeks Quartet No. 2 “Intimate Letters” en Haas‘ Quartet No. 2 “From the Monkey Mountains”.

In 2005 won het Pavel Haas Quartet het Paolo Borciani concours in Italië en in 2007 werden ze door de Cologne Philharmonie genomineerd als de ECHO Rising Stars, hetgeen resulteerde in een tournee langs de belangrijke concertzalen van de wereld. Het kwartet maakte van 2007 tot 2009 deel uit van het BBC New Generation Artists programma en ontving in 2010 de Special Ensemble Scholarship van het Borletti-Buitoni Fonds.

Het Praags kwartet studeerde bij wijlen Milan Skampa, de legendarische violist van het Smetana Quartet. Het kwartet ontleent zijn naam aan de Tsjechische componist Pavel Haas die in 1944 in Auschwitz stierf. Hij liet drie prachtige strijkkwartetten na.