Seldom Sene
19 november 2017 16.00 <-
DAKB-huis utrecht balijelaan 95


Seldom Sene

Het in Amsterdam gevestigde blokfluitkwintet SELDOM SENE ontstond uit gedeelde passie en werd opgericht in 2009. De vijf musici vonden elkaar door hun interesse in de uitvoeringspraktijk van zowel oude als nieuwe muziek en zij bundelen hun krachten op het gebied van creativiteit, muziekwetenschappen, improvisatie en ongekende virtuositeit. Met inventieve en gevarieerde programma's schittert Seldom Sene in alle aspecten van ensemblespel en speelt met kracht, precisie en zeer veel expressiviteit.

SELDOM SENE beschikt over een indrukwekkende collectie van meer dan zestig blokfluiten in alle soorten en maten: zij bespelen vier prachtige sets van renaissance-consortinstrumenten naast de moderne hoekige modellen van Herbert Paetzold en zij beschikken ook over een variëteit aan barokke instrumenten en delicate middeleeuwse cilindrische blokfluiten. Een van de eerste werken die de musici repeteerden was een In Nomine van de Engelsman Christopher Tye (ca. 1505-ca. 1572) in het oog. Dit korte werkje, met de titel Seldom Sene, is opvallend van schoonheid, precisie en ritmische complexiteit en het vat het doel en de motivatie van het ensemble precies samen: het uitvoeren van indrukwekkend repertoire voor kwintet op een manier die zelden gehoord of gezien is.

In oktober 2009 debuteerde Seldom Sene tijdens het ‘Concours International d’Ensembles de Flûtes à Bec’ in Le Mans (Frankrijk), waar het ensemble de eerste prijs won. In maart 2011 werd aan Seldom Sene unaniem de ‘Prix d'Interprétation’ toegekend van de toonaangevende ‘International Chamber Music Competition&rsquo in Illzach (Frankrijk) en in de zomer van 2013 was de groep finalist van de ‘York International Early Music Young Artists Competition’. Op 6 september 2014 mochten zij de eerste prijs, de publieksprijs en de persprijs in ontvangst nemen op het prestigieuze Internationale Van Wassenaer Concours voor oude muziek ensembles, geïntegreerd in het Festival Oude Muziek Utrecht.

Seldom Sene wordt alom geprezen om “de uitmuntende muzikale interpretatie en prachtige repertoirekeuze” (Frédéric De Roos) en concerteert in befaamde series en op festivals in heel Europa met als hoogtepunt een tournee van 11 concerten op geweldige locaties tijdens het Seizoen Oude Muziek in 2016. Hun debuut-cd Taracea verscheen bij het Nederlandse label Brilliant Classics in september 2014 en werd lovend ontvangen in de nationale en internationale pers. Het tweede album El aire se serena met muziek uit de Spaanse paleizen en cathedralen van de 16e eeuw verscheen in februari 2016 met groot succes.

Bron: site seldom sene